Til Mumbo Dk

Bevare de gamle vinduer eller købe nye? Få et par gode råd her


Skal du bevare de gamle vinduer eller købe nye? Det er, hvad du finder et par gode råd til her, for problemet er noget, som de fleste boligejere står eller kommer til at stå overfor.

Ældre vinduer er ofte i den noget bedre kvalitet, end du finder i mange nye vinduer. Derudover, så er stilen ofte også noget mere æstetisk og smuk end de klassiske typevinduer som industrien spytter ud på samlebåndet. Fordelen ved nye vinduer frem for de gamle er, at de nye vinduer ofte giver dig en meget bedre isoleringsevne, hvilket giver en besparelse på varmeregningen.

Valget mellem udskiftning eller reparation?

Hvis du står overfor valget, om du skal prøve at lave en reparation eller udskifte de gamle vinduer, så er anbefaling ofte at bevare vinduerne hvilket dog aldrig kommer fra producenterne.

Du kan nemlig med den gode vedligeholdelse, sagtens beholde de gamle vinduer med mindre der er gået råd eller skimmelsvamp i træværket – mere om det her.

Træet som man skabte vinduer af før i tiden, er af en helt anden god kvalitet end den man bruger til produkterne i dag. Dybest set handler det om vægten på træet, som er nemt at lave en sammenligning med, for man kan bare veje et gammel mod et nyt vindue.

Isoleringsevnen er dog, hvad der taler for udskiftning til mere moderne viduer. For ikke restaurede vinduer har ikke en særlig god isoleringsevne da vindusrammer er meget utætte og kommer som regel kun med enkeltlagsglas.

Her skal du vælge, om vinduet skal restaureres eller udskiftes, hvor det gamle vindue blandt andet skal have et ekstra lag glas og ny isolering af rammen, som vil gøre omkostningen ved udskiftning ganske smart, nu priserne nok ligger tæt op ad hinanden.

Fordel ved nye vinduer?

Nye vinduer kommer med række fordele, for de kommer generelt med den gode og høje varmeisolering. Derudover, så kræver de ikke meget vedligeholdelse i form af tætningslister, beslag eller hængsler.

Nye vinduer giver digogså den bedre udnyttelse af solens varme stråler, da nye vinduer tillader at varmen kommer gennem energiruderne, og opvarmer rummet helt gratis.

Ulemper ved nye vinduer?

Der er selvfølgelig også ulemper ved nye vinduer, for det er svært at overskue markedet for pris og kvalitet. Derudover, så virker nogle typer af nye vinduer til at være produceret som noget makværk, hvor proportionerne er er skæve eller kraftige.

En anden ulempe er selvfølgelig også, at du måske skal have en helt ny gardin opsætning til vinduerne. Her kan du med fordel gøre det gode fremadrettet køb, ved at vælge nogle gode kvalitets gardiner som kan holde på varmen, holde varmen ude og selvfølgelig afskærme helt. Her gælder det om vælge kvalitets gardiner på mål, som inspirationen du finder her.

Fordele ved gamle vinduer?

Gamle vinduer er ofte ret slanke og smukke i udformningen, og kommer i mere velpropertioneret mål end de moderne typer af vinduer. Desuden er gamle vinduer smallere og kommer med pænere sprosser samt holdbart træværk.

Ulemper ved gamle vinduer?

Varmeisoleringen er ret dårlig ved de gamle vinduer, som kan give en del trækgener, og kræver som sådan, også meget vedligeholdelse ved især den mekaniske vedligeholdelse. Udnytter ikke solens varme stråler til opvarmning af rummet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *